Læs om Morten Nilsson Læs om Claus Bjerre Læs om Søren Plaugmann

Opskriften på de bedste croissanter i Arusha

Morgenmad i Visiwani Lodge i Arusha På den lodge som vi boede i Arusha, arbejdede en finsk dame, som var tidligere kone til ejeren. Han havde nemlig tidligere (som det også kan læses i dagbogen) boet i Danmark, og her havde han bl.a. truffet den finske dame. De var blevet gift og havde fået tre børn sammen. Nu var de skilt, og han var flyttet tilbage til Tanzania, hvor han havde startet et hotel.

Den finske dame, som var lærer hjemme i Finland, kom dog på besøg med børnene, så de kunne hilse på deres far. I alt var hun der i 2 måneder, og hun hjalp til med driften af hotellet.

Én morgen var der på det altid veldækkede morgenbord, foruden mindst 3 slags frugt, pølser og æg, nogle helt forrygende croissanter. Bløde og lækre og meget forskellige fra den franske slags. Der var mere tale om en gærbrøds udgave, men lækre, det var de!

Efter overtalelse lykkedes det os at få opskriften, og den kommer her i sin enkelthed:

Finske Croissanter

5 dl kold sødmælk
2,5 dl smeltet smør
1 spsk tørgær
1 spsk sukker
1 spsk salt
ca 10 dl hvedemel

Smør og mælk blandes, hvorved blandingen opnår en håndvarm temperatur. Gæren opløses heri og sukker og salt tilsættes. Melet kommes i lidt ad gangen, og dejen æltes til den er blød og smidig.

Dejen stilles til hævning i køleskabet hen over natten. Derefter slåes den ned og udrulles til en plan flade. Trekanter skæres ud, og der formes croissanter. Disse pensles med æg før de bages i ovnen ved 200 grader indtil de er gyldne.